مصاحبه با خانم مژده جهان تیغ کارشناس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی

هدف از انجام این مصاحبه آشنایی با دانش، تجربهها و مهارتهای کارشناسان در حوزه تحقیقاتی است.
1.لطفاً در مورد سابقه کاری خود در حوزه پژوهش توضیح دهید. چه پروژههایی را انجام دادهاید؟
من از سال 1396 در حوزه میکروبیولوژی پزشکی مشغول به فعالیت هستم. پس از فارغ التحصیلی در رشته ارشد میکروبشناسی پزشکی، از سال 1397 تا 1401مسئول بخش میکروبشناسی آزمایشگاه بیمارستان علی ابن ابیطالب بودم. همچنین در کنار فعالیت های آزمایشگاهی، همکاری خود را با اساتید دانشگاه در قالب طرح های پژوهشی میکروب شناسی، شروع کردم. سپس از سال 1402 در پژوهشکده سلولی و مولکولی به عنوان کارشناس مرکز سلولی و مولکولی مشغول به فعالیت شدم. در این مرکز به عنوان کارشناس آموزشی و مسئول برگزاری کارگاههای آموزشی فعالیت دارم و هم اکنون مسئول هسته های پژوهشی هپاتیت و عفونت بیمارستانی می باشم. تا اکنون دارای 20 مقاله پژوهشی در پایگاههای علمی Scopus، PubMed، ISI می باشم. علاوه بر این در برگزاری کارگاههای آموزشی در قالب موضوعات آزمایشگاهی، کنترل کیفیت در آزمایشگاه میکروبشناسی و زبان انگلیسی به عنوان مدرس فعالیت داشتم. هم چنین به عنوان کارشناس آزمایشگاه نمونه در سال 1398 و پژوهشگر برتر در سال 1403 برگزیده شدم.
2.آیا تجربهای در همکاری با تیمهای پژوهشی مختلف داشتهاید؟ چگونه با چالشها در این زمینه مقابله کردهاید؟
با توجه به اینکه کارهای تحقیقاتی و پژوهشی به صورت گروهی از موفقیت بالایی برخوردار است، همیشه علاقمند به همکاری با موسسات و دانشگاههای مختلف برای کسب تجربه های متفاوت هستم. در زمان فعالیتم در بیمارستان به عنوان کارشناس برنامه مهار مقاومت میکروبی با آزمایشگاه مرجع سلامت تهران از سال 97 همکاری خود را شروع کردم. همچنین تجربه همکاری در طرحهای میکروبی با سایر دانشگاههای علوم پزشکی مانند شاهرود، همدان ،اردبیل و دانشگاه آزاد تهران و زاهدان را داشتم. علاوه بر این ،هم اکنون، در حال همکاری با تیم تحقیقاتی پروژه کنترل عفونت در استان سیستان سیستان و بلوچستان در موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی ایران ( نیماد) می باشم.
موفقیت در کارهای گروهی نیازمند ترکیبی از مهارت های فردی و تیمی، تشکیل تیم مناسب ، ارتباط موثر، مدیریت پروژه، احترام متقابل و همکاری می باشد. اعضای تیم باید از نظر دانش، تخصص، مهارتها و حتی ویژگیهای شخصیتی مکمل یکدیگر باشند. تنوع در تیم میتواند دیدگاههای مختلفی را به پروژه بیاورد و به حل مسائل پیچیده کمک کند. در این طرحها باید از ابتدا نقش و مسئولیت هر یک از اعضا به طور واضح مشخص شود. این کار از تداخل وظایف و ایجاد ابهام جلوگیری میکند. همه اعضا باید درک مشترکی از اهداف پروژه، زمانبندی و نحوه انجام کار داشته باشند. اعضای تیم باید به راحتی و به طور منظم با یکدیگر در ارتباط باشند و اطلاعات، ایدهها و نگرانیهای خود را به اشتراک بگذارند. تعیین یک لیدر، برنامه ریزی دقیق، تقسیم کار عادلانه، پیگیری پیشرفت کار ، ایجاد یک فضای مثبت ، به اشتراک گذاری دانش و ایجاد انگیزه در گروه از نکاتی هست که می توان در کار گروهی به آنها توجه داشت.
3.چه اقداماتی برای حل مشکلات عملیاتی و ارتقای کیفیت پژوهش انجام دادهاید؟
برای حل مشکلات و ارتقاء کیفیت پژوهشی، اقدامات متعددی در سطوح مختلف قابل انجام است. اقدامات مربوط به تامین منابع مالی و اختصاص بودجه کافی و مستمر به پژوهش، تجهیز آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی در قالب فراهم کردن تجهیزات و امکانات پیشرفته و به روز، دسترسی آسان و ارزان به منابع اطلاعاتی و کتابخانه های دیجیتال، ایجاد شبکه های تحقیقاتی، مدیریت و برنامه ریزی،ارزیابی و نظارت بر کیفیت پژوهش ها، ساده سازی فرایندهای اداری و آموزش و توانمندسازی محققان از موارد بسیار مهم در این امر می باشد. من هم به عنوان عضوی از این مرکز سعی کردم در توان خود در پیشبرد اهداف مرکز و کمک به سهولت فعالیت های پژوهشگران و دانشجویان موثر باشم.
4.با چه تکنیکهای آزمایشگاهی آشنایی دارید؟
از آنجایی که رشته پایه من لیسانس علوم آزمایشگاهی هست و 14 سال سابقه کار در بخش های درمانی ، آموزشی و پژوهشی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان را دارم، مسلط به کلیه تکنیک های آزمایشگاهی بخش های مختلف بالینی و پژوهشی مانند تکنیک PCR، الکتروفورز، Realtime PCR، الایزا، کروماتوگرافی،کشت سلولی، آنتی بیوگرام به روش MIC، دیسک دیفیوژن و کلیه تکنیک های میکروبشناسی می باشم. با توجه به پیشرفت روزافزون علم و فناوری، تکنیک های آزمایشگاهی به طور مداوم در حال توسعه هستند. به روز بودن با آخرین تکنیک ها برای محققان و اینجانب بسیار مهم است و سعی کردم دوره های مختلفی برای کسب مهارت های جدید آزمایشگاهی بگذرانم.
5.آیا این تکنیکها را در پروژههای تحقیقاتی به کار بردهاید؟
بله، با توجه به آشنایی با اکثر تکنیک های آزمایشگاهی در زمینه های مختلف از این تکنیک ها در پروژه ها و طرحهای پژوهشی استفاده کردم.
6.به نظر شما استفاده از چه ابزارهایی در حوزه تحقیقاتی به زودی رایج خواهد شد؟ چگونه خود را برای این تغییرات آماده میکنید؟
با توجه به پیشرفت سریع فناوری و تغییرات مداوم در عرصه پژوهش، پیشبینی دقیق ابزارهای رایج آینده دشوار است، اما میتوان روندهایی را شناسایی کرد که احتمالاً تأثیر زیادی بر تحقیقات خواهند گذاشت. ابزارهایی مانند هوش مصنوعی(AI) و یادگیری ماشین(ML)، مدل سازی و شبیه سازی مولکولی، تحلیل داده های پیچیده، بیوانفورماتیک و استفاده از حسگرها برای جمع آوری داده های محیطی و آزمایشگاهی در آینده ای نزدیک امکان انجام تحقیقات دقیق تر را فراهم می کند.
- برای آمادگی با این تغییرات، میتوان به یادگیری مداوم و به روز بودن با آخرین پیشرفت ها در حوزه پژوهش از جمله هوش مصنوعی، کسب مهارت های جدید، همکاری با متخصصان در زمینه های مختلف پژوهشی، شرکت در دوره ها و ورکشاپ های آموزشی اشاره کرد.
با توجه به سرعت بالای پیشرفت فناوری، انعطافپذیری و آمادگی برای یادگیری مداوم از اهمیت بالایی برخوردار است.
comment