- گفتگو با خانم دکتر فرزانه منتظری فر در باره مقاله با عنوان: IGF2BP2 and IGFBP3 Genotypes, Haplotypes, and Genetic Models Studies in Polycystic Ovary Syndrome.

خانم دکتر فرزانه منتظری فر مجری طرح تحقیقاتی با عنوان "ارزیابی فراوانی پلیمورفیسم های ژن IGF2BP3 و IGF2BP2 در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده به کلینیک زنان بیمارستان علی ابن ابیطالب ( ع) زاهدان" در گفتگویی به تشریح این طرح پرداخت.
۱-با تشکر از حضور در این مصاحبه، لطفا خودتان را معرفی کرده و سوابق علمی، پژوهشی، اجرایی و عملی خود و فعالیت های مرتبط با این پژوهش را بیان کنید:
با سلام، دکتر فرزانه منتظری فر هستم، استاد تمام علوم تغذیه و عضو هیات علمی دانشکده پزشکی، با 25 سال سابقه تحقیق و پژوهش در حوزه علوم تغذیه.
2- دلیل اصلی شما برای انتخاب این طرح تحقیقاتی چه بود و چه کسانی در این پژوهش یاری دهنده شما بودند؟
سندروم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایعترین اختلالات غدد درونریز در زنان است که میتواند عوارض جدی مانند ناباروری، دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی عروقی را به همراه داشته باشد. درک عوامل ژنتیکی مؤثر در این سندروم میتواند به تشخیص زودهنگام و بهبود مدیریت بالینی کمک کند. پلی مورفیسم های ژن IGF2BP3 و IGF2BP2 در تنظیم رشد و تمایز سلولی و همچنین متابولیسم انسولین نقش دارند. بررسی ارتباط این ژنها با سندروم تخمدان پلی کیستیک میتواند به شناسایی مکانیزمهای مولکولی و ژنتیکی مؤثر در این اختلال کمک کند. گروهی از پژوهشگران مراکز تحقیقاتی در تیم ما حضور داشتند.
٣- پژوهش تان را معرفی کرده و با معرفی ویژگی ها و نوآوری های آن در خصوص موضوعات و محورهای آن شرح دهید:
پژوهش فوق به بررسی فراوانی پلی مورفیسمهای ژنهای IGF2BP3 و IGF2BP2 در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده به کلینیک زنان بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) زاهدان پرداخت و با هدف شناسایی ارتباط بین این پلی مورفیسمها و بروز این بیماری طراحی شد.
این پژوهش بر روی زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک در یک منطقه جغرافیایی خاص (زاهدان) انجام شد که میتواند به شناسایی تفاوتهای ژنتیکی در جمعیتهای مختلف جغرافیایی کمک کند. این جنبه محلیسازی پژوهش میتواند برای مطالعات آینده در دیگر مناطق نیز الهامبخش باشد. تحلیل این پلی مورفیسمها میتواند به شناسایی و ارزیابی تنوع ژنتیکی در جمعیتهای مختلف کمک کند و درک بهتری از تأثیرات ژنتیکی و محیطی بر بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک فراهم آورد. استفاده از تکنیکهای مولکولی مدرن برای شناسایی و تجزیه و تحلیل پلی مورفیسمها، دقت و قابلیت اطمینان بالایی را به نتایج پژوهش بخشید. این روشها شامل تکنیکهای PCR، توالییابی و تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزارهای بیوانفورماتیک است.
٤- آیا این پژوهش به مرحله اجرا و بهره برداری رسیده است؟
پژوهش فوق ، پایان نامه تحقیقاتی یکی از دانشجویان کارشناسی ارشد تعذیه بود و به اتمام رسیده است. یک مقاله هم از این پژوهش در مجلات معتبر خارجی چاپ شده است.
5- این طرح پژوهشی چه گره ای از مشکلات مردم باز خواهد کرد؟
نتایج این تحقیق میتواند به عنوان پایهای برای تحقیقات بیشتر در زمینه درمانهای ژنتیکی یا ایجاد راهکارهای پیشگیرانه برای زنان در معرض خطر سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد.
6- انتظار شما از مسئولین و متولیان امور پژوهشی در زمینه حمایت و یا توسعه فعالیت های مشابه چیست و چه راهکارهایی پیشنهاد می کنید؟
-حمایت مالی و منابع انسانی: فراهم کردن بودجه کافی برای تحقیقات علمی و تخصیص نیروی انسانی متخصص به پروژههای پژوهشی به خصوص در زمینههای نوظهور مانند ژنتیک و بیماریهای غدد درونریز.
-تسهیل دسترسی به تجهیزات و فناوریهای پیشرفته: فراهم کردن دسترسی به تجهیزات آزمایشگاهی و فناوریهای نوین که امکان انجام تحقیقات با کیفیت بالا را فراهم کند.
-ایجاد زیرساختهای پژوهشی: توسعه و بهبود زیرساختهای پژوهشی، از جمله آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی که بتوانند به پژوهشگران در انجام پروژههای خود کمک کنند.
-تشویق همکاریهای بینالمللی: تشویق محققین به برقراری همکاریهای بینالمللی با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی معتبر در سایر کشورها، که میتواند به تبادل دانش و تجربیات منجر شود.
-تدوین سیاستهای حمایتی: ایجاد سیاستهای حمایتی برای پژوهشگران، به ویژه کسانی که در رشتههای علوم پایه و پزشکی فعالیت میکنند.
7- اگر توضیح دیگری درخصوص برنامه های جاری، آینده و اهداف تان دارید در خاتمه این گفتگو بفرمایید: -
8- خلاصه ای از طرح تحقیقاتی و نتیجه آن در صورتی که موضوع تحقیق برای عامه مردم مورد استفاده باشد یا در امورات روزمره آنان نمود یابد و یا به دانستنی های مفید و قابل استفاده آنان اضافه نماید را ارائه فرمائید.
ما دریافتیم که IGF2BP2 rs1470579 A/C و IGF2BP3 rs2854744 G/A خطر ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک را در جمعیت ما افزایش دادند. با آگاهی از اینکه ژنتیک یکی از عوامل مؤثر در سندروم تخمدان پلی کیستیک است، افراد دارای این الل ها پس از شناسایی میتوانند بیشتر به تغییرات سبک زندگی، مانند رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم، توجه کنند که میتواند به کاهش خطر ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک و بهبود سلامت عمومی کمک کند. علاوه بر این آگاهی از وجود این پلی مورفیسمها میتواند به پزشکان و متخصصان کمک کند تا در شناسایی و تشخیص زودهنگام سندروم تخمدان پلی کیستیک اقدام کنند. تشخیص زودهنگام میتواند به پیشگیری از عوارض بعدی مانند ناباروری و بیماریهای متابولیک کمک کند.
عنوان طرح:
ارزیابی فراوانی پلی مورفیسمهای IGF2BP3 و IGF2BP2 در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک
مجری طرح:
دکتر فرزانه منتظریفر
تهیه نشست خبری:
دکتر بیتا مودی
تاریخ انتشار:
۱۴۰۳/۱۲/۵
لینک مستندات:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38468402/
کاری از واحد ترجمان دانش علوم پزشکی زاهدان
comment